Thinking activity on the white Tiger and slumdog millionaire





Write a blog on similarities between The White Tiger and Slumdog Millionaire. Include following points:


1. Narrative structure - Wanted Poster # KBC show

2. Indianness

3. List of questions asked in the film. If you have to replace or add a few questions, which questions would you like to add. Remember, questions shall be in-tune with the screenplay of the film .

4. On what grounds can u deconstruct the film with reference to post colonial tools / theories.

5. Compare with Texture and Treatment of subject content in film and novel.

  •  Narrative structure
In the film the first scene starts from police station and in novel police are searching for Balram.Both the story goes on similar way. Balram and Jamal both are shown as Chaiwala. He narrate the condition that hoe police make mistakes to writing about him. So in both, the situation is working parallel and flashback system is same.Through the flashback technique characters recalls the deeds of past.


  •  Indianness 
The novel and the movie both have shown the dark side of India, where poverty lies. They have also shown the importance of money in the dark side. The people from dark side, in short belongs to poor family, can do anything for money. Ultimately money is the only thing they want. Both movie and novel has shown the corrupt face of police system. Both have also criticized the religion and its division, which creates chaos. This is how we can find Indianness in movie and novel both.


  List of questions asked in the film. If you have to replace or add a few questions, which questions would you like to add. Remember, questions shall be in-tune with the screenplay of the film.




  Most of the questions are related to his past like he was big fan of Amitabh Bachchan and he was asked about his famous movie Zanzeer, so he was definitely known about that film. As it is he was not learnt from the school but from the life. All twists and turns are helpful to him in every question.

1. Who was the star in the 1973 hit film "Zanzeer"
   a) Shah Rukh Khan
   b) Salman Khan
   c) Amitabh Bachhan
   d) Ranbir Kapoor
Ans. Amitabh Bachchan

2. A picture of three lions is seen in the national emblem of India. What is written underneath it?
    a) The Truth alone triumphs
    b) Lies alone triumphs
    c) Fashion alone triumphs
    d) Money alone triumphs
Ans. The Truth alone triumphs

3. In depiction of God Rama, he is famously holding what in his right hand?
    a) A bow and arrow
    b) A sword
    c) A child
    d) A flower
Ans.  A bow and arrow

The answer of this question is related to his past. The Gothra kand was much live there, he lost his mother. The conflict between Hindu and Muslim is much related with the remembrance of this answer.

4. The song " Darshan Do Ghanshyam" was written by which famous Indian poet?
    a) Surdas
    b) Tulsidas
    c) Mira bai
    d) Kabir

Ans. Surdas


5. On the American One Hundred Dollar Bill, there is portrait of which American Statesman?
    a) George Washington
    b) Franklin Roosevelt
    c) Benjamin Franklin
    d) Abraham Lincoln

Ans. Benjamin Franklin


6. Who invented the revolver?
    a) Samuel Colt
    b) Bruce Browning
    c) Dan Wesson
    d) James Revolver

Ans. Samuel Colt


7. Cambridge Circus is in which UK City?
    a) Oxford
    b) Leeds
    c) Cambridge
    d) London

Ans. London


8. Which cricketer has scored the most first class centuries in history?
    a) Sachin Tendulkar
    b) Ricky Ponting
    c) Michael Slater
    d) Jack Hobbs

Ans. Jack Hobbs



 9. In Alexander Dumas' book, "The Three Musketeers", two of the musketeers are called Athos and Porthos. What was the name of the third Musketeer?

    a) Aramis
    b) Cardinal Richetieu
    c) D' Artagnan
    d) Planchet

Ans. Aramis




  • Deconstruct the film with reference to post colonial tools / theories.

Colonial post presented by writer and director in other people's mindset about India. The director represents the reality of India and shows the scene of foreigners in India. The condition of Indian people and foreigners is quite different. The novel describes the poor India as a professor of Chinese in Balarama. Most of India's visitors still have a brain about poor India. They always describe India as a poor and dirty country .Most of the Indians are still lifestyles and other things about them and dislike other things that are Indian.



  •  Compare with Texture and treatment of subject content in film and novel.

  Texture in both narration is about India as corrupt and poor country. Villages , landlords , education all represents the darkness of  India. Slum area and poverty is also reflects it. Rich heritage and spirituality , family / orphans all are texture of both . Both have own ways to achieve goals by good or bad things . So treatment is light , humorous and sometimes comic and dark.



Comments

Popular posts from this blog

" Reflective Blog "on the teachings of Prof. Balaji Ranganathan

T.S.Eliot: Traditional And Individual Talent

Assignment on Media culture and cultural studies